Keresés ebben a blogban

2012. január 29., vasárnap

Az ördög színe kék - téboly és gyilkosság Amszterdamban

Az utóbbi években olvasott regényeim közül ez a harmadik, amelyik Hollandiában játszódik.
Ebben a regényben a 17. századi Amszterdam elevenedik meg, cselekménye pedig Rembrandt egyik tanítványa körül bonyolódik, de természetesen maga a mester is érintetté válik. A szerző - ha jól éreztem a stílusán - nem olvasott Dan Összeesküvésparanoiás Brownt, vagy ha olvasott is, nem hagyta, hogy túl nagy hatással legyen rá.
A történet egy gyilkosság-sorozat felgöngyölítését mutatja be, de szerencsére a szerző a megszokott és kényelmes lineáris történetvezetés híve, nem ugrál az időben és nem bonyolít egyszerre tíz mellékszálat, hogy aztán dolgavégezetlen lerántsa a leplet a rejtélyről.  Maga a rejtély, nos, nem túl bonyolult. Szerepet kap benne a kék szín, a téboly, a szenvedély. Ehhez társul még emészthető mennyiségű történelmi tény, elmaradhatatlan szerelmi szál és egy szimpatikus fiatalember, a főhős, akit könnyű megszeretni. Az olvasó azt kapja, amire számít, ízlésesen, jó arányérzékkel, izzadtságszagtól mentesen.
Hogy ne maradjak adós a két korábbi regénnyel, szintén nagyon kedveltem a Leány gyöngy fülbevalóval című Vermeer regényt és egy mai korban játszódó történetet, amelyet A patikárius háza címmel jelentetett meg a Gabo kiadó néhány éve. A háromból számomra kiemelkedik a fülbevalós lány, de a többi is olvastatta magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése