Keresés ebben a blogban

2012. január 28., szombat

David Nicholls: Egy nap avagy van - e barátság férfi és nő között, és ha van, miért nincs?

Mindig szerettem a filmes adaptációk előtt elolvasni a regényt, hogy lássam az író eredeti szándékát, hangvételét. Romantikus filmek és drámák rajongójaként jött velem szembe a hír, hogy film lesz a sikerkönyvből. Hát lássuk a könyvet. 


A regény két fiatal, Emma és Dexter szövevényes, majd húsz évet átölelő kapcsolatát tárja elénk úgy, hogy évente egy napjukba nyerünk bepillantást. Az előre és visszautalásokkal megismerjük,mi történik velük a köztes időben, sőt nem csak velük, hanem köztük, bennük, mondhatni egymásban. 
Számomra két kérdést feszeget a regény, az általánosabb van-e barátság férfi és nő. A másik az, hogy hogyan értjük félre egymást a kapcsolatainkban, sőt, hogyan értjük félre magunkat, hogyan mutatjuk azt az arcunkat a másiknak, amelyre szerintünk vágyik. A regény népszerűségét ezeknek a kérdéseknek az árnyalt, esendő, érzékletes boncolgatásában látom, de természetesen női mivoltomban érdekelt az is, hogy "összejönnek-e" a szereplők valaha, vállalhatók -e egymással szemben a vonzalom, közös múlt, sorsközösség kötelékei. Mint minden jó regényben, néhány válasz a lapon születik, néhány pedig az olvasó fejében. 
Aki valaha legalább egy percig nem volt biztos abban, hogy mit érez valaki iránt és vajon ő hogyan érez (egyáltalán van olyan aki éppen kivételnek érzi magát??), az kezdjen bele ebbe az okos, szerethető, remek regénybe, és meglátja, agyalhat tovább a kérdésein......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése