Keresés ebben a blogban

2012. február 23., csütörtök

Veszélyes vágy - A módszer a veszélyes vagy amit felfedni igyekszik?

Időről-időre azt veszem észre magamon, hogy nem tudok elmenni filmek mellett anélkül, hogy ne írjak róluk. Ilyen lett az A Dangerous Method című, magyarra Veszélyes vágyként fordított film is. Olyan régóta vártam.

"Elméleti" pszichoanalitikusként (vagyis nem praktizálom, hanem doktorálom :) ) szinte égtem a kíváncsiságtól, hogy kerül vászonra a Freud-Jung-Sabina Spielrein háromszög. Az a kapcsolat, amely hozzájárult Jung szellemi kiteljesedéséhez. Az a kapcsolat, amely véget vetett Freud és Jung barátságának. Teszem hozzá a filmből az is kiderül, hogy nem csak ezen a nem egészen "tiszta" orvos- beteg kapcsolaton múlt a két analitikus szakítása, de igencsak része a képnek.

A film igazán jó lett. Még napokkal a megnézése után is csak forgatom a fejemben. 
Kifejezetten szeretem, ha egy rendező hagy gondolkodni egy filmen, a szereplők motivációin, gondolatain, és hála az égnek Cronenberg képes erre. Emellett tapinthatóvá, átélhetővé teszi az összes szereplő vívódását. Mert mindenki vívódik: Jung, Sabina, Jung felesége és Freud is. Persze mindenki máson, de leginkább egymáson.
Jung, mint író, már korábban, az egyetem alatt bevont a rajongótáborába. Michael Fassbender, mint Jung most véglegesítette helyem a  saját rajongótáborában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése